neděle 29. ledna 2012

Virus

Ve výzkumném ústavuse dějí divné a nebezpečné věci...

Autor: Kathy Reichs
Originální název: Virals
Ze série: Viráti
Díl: první
Nakladatelství: BB/art
Počet stran: 279
Doba četby: 2 dny

Oficiální anotace:
Čtrnáctiletá Tory Brennanová měla odjakživa smysl pro dobrodružství; konec konců je přece neteří slavné soudní antropoložky Temperance Brennanové. Nyní se však stěhuje doprostřed pustiny - na ostrov Morris v Jižní Karolíně, k otci, jehož nikdy nepoznala. A zvyknout si na docela nový život není snadné.
Seznamuje se se skupinkou místních dětí, které s ní sdílejí zápal pro vědu, a svůj volný čas tráví zkoumáním zastrčených zákoutí mokřiny kolem ostrova Loggerhead. Jenomže ve výzkumném ústavu na Loggerheadu se dějí divné a nebezpečné věci.
Dětem se podaří z místní utajené laboratoře zachránit štěně vlčáka, ale nakazí se přitom vzácným kmenem psího parvoviru, který jim pozmění DNA - navždycky.
Díky zbystřeným smyslům a rychlejším reflexům se jim možná podaří vyřešit případ dávné vraždy… tedy pokud zůstanou naživu dost dlouho, aby zachytily pach vraha.
Naštěstí teď už jsou mnohem víc než přátelé. Jsou smečka. Jsou viráti.


Loggerhead

Ostrov jménem Loggerhead, který leží nedaleko Charlestonu v Jižní Karolíně. Zde je vybudováno výzkumné centrum LIRI, které má pod taktovkou Charlestonská univerzita. Zde zkoumají primáty, které si sem dovezli, mořské želvy a další tvory. Na ostrově doktor Karsten provádí ilegální experiment, který pořádně zavaří Tory a jejím kamarádům.

Stručný děj

Tory Brennanová (praneteř známé antropoložky Temperence Brennanové) se dostane po smrti své matky na ostrov Morris, kde by měla žít se svým otcem Kitem, který o ní neměl ani tušení. Tory se skamarádí s partou kluků a spolu prohledávají ostrov Loggerhead. Jednou se jim povede dostat do uzavřené laboratoře a osvobodí malého vlka, na kterém byl prováděn experiment. Ani jeden z nich netuší, jaké to ponese následky. Navíc se jim připletou do cesty ostatky dívky, která je už nějaký ten pátek pohřešovaná a někdo nechce, aby se její kostra našla a udělá cokoli, aby se její smrt udržela pod pokličkou.

Můj názor

Ostrov Morris, pěkně zapadlá díra, jejíž obyvatelé se dají spočítat na prstech ruky. Prach pustá bažinatá samotina, všude obklopená mořem, zrovna tady bych si svůj život nepředstavovala. A právě tady Tory žije. Čtrnáctiletá sympatická odvážná amatérská vědkyně, kterou si prostě oblíbíte.

Námět je velmi dobrý, je vidět, že Kathy se v tom kruhu pohybuje. Hodně věcí je vám vysvětleno, takže z knihy rozšíříte i své znalosti. Takže to není jenom děj o fantasii.
Jen pokud čtete pozorně, tak si brzy dáte střípky skládanky dohromady a jen kroutíte hlavou, proč jim to ještě nedošlo. Taky mě v půli knihy napadl možný vrah, prostě zčista jasna, nevím proč, ale moje dojmy se potvrdily, ale nepředpokládala jsem, jak se to všechno nakonec zamotá.

Na knihu jsem četla hodně pochvalných recenzí, což vysvětluje, že jsem na knihu měla velké nároky; takže jsem neodolala a pořídila jsem si jí. No, nebyla to taková pecka, jak jsem očekávala, ale je to rozhodně dobrá kniha, kterou stojí si za to přečíst.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)