pátek 6. dubna 2012

Magie mrtvých

Autor: Ilona Andrews
Originální název: Magic bites
Série: Kate Daniels
Díl: první
Nakladatelství: Fantom print
Počet stran: 256
Doba četby: 1 den

Oficiální anotace:
Atlanta by byla příjemným místem k životu, jen kdyby nebylo magie… Když magie pohltí svět, objevují se monstra a odpadlí mágové spřádají svá kouzla, zatímco se pistole zasekávají a auta odmítají startovat. Ale pak se technologie znovu přihlásí o slovo a magie ustoupí stejně nevypočitatelně, jako se předtím objevila. Jen po ní zbudou nejrůznější druhy paranormálních problémů. Kate Daniels, žoldačka, které se smůla lepí na paty a do kapsy má hluboko, se živí odstraňováním právě takovýchto magických potíží. Ale když je zavražděn její opatrovník, honba za spravedlností ji vtáhne do mocenských bojů mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi magických bytostí v Atlantě. Mezi Pány mrtvých, nekromanty ovládajícími upíry, a Smečku, polovojenský klan kožoměnců. Tyto dvě strany se vzájemně obviňují ze série nezvyklých vražd - a smrt Katina opatrovníka by s tou záhadou mohla být spojená. Obě organizace na Kate vytrvale tlačí, aby případ vyřešila a ona si začíná uvědomovat, že si ukousla větší sousto, než dokáže zvládnout...

Stručný děj

Kate je bojovnice žoldačka, která na vlastní triko bojuje a ničí výplody magie, která se v Atlantě objevuje v nepředvídatelných intervalech. Náhle se objeví a pak stejně rychle potichu zmizí. Kate je se svým životem samotářky, který zasvětila boji, relativně spokojená až do doby, kdy objeví mrtvé tělo svého opatrovníka Grega, který se o ní staral už od mládí, když zemřel její otec. Je nucena spojit své síly s Rytířským řádem, pro který Greg pracoval a ona jím tolik pohrdá, aby mohla vyřešit vraždu svého opatrovníka. Jenže Gregova mrtvola rozhodně nebyla poslední, se kterou se bude muset vypořádat.

Magie

Svět se o poznání změnil. Svět obývají stvoření ze všech možných mýtů, které známe. Hlavně upíři, mágové, kožoměnci, ale i lidé. Tato stvoření jsou ovlivňováni střídáním mocí technologie a magie. Když je magie u moci technologie "umírá" - nefungují telefony, nejezdí auta, nefunguje osvětlení, prostě nic.

Názory a dojmy

Hlavní hrdinka mi je hodně sympatická. Je to pravý žoldák, který si nenechá nic líbit a není to žádná slečinka, která za sebou potřebuje zástup chlapů, aby jí někdo chránil před zlomením nehtu.
Její prací je zbavovat se potíží, které způsobila magie. Ještě možná přemýšlím, že by mohla být patentovaných magnetem na problémy, které jí způsobí její pěkně proříznutá pusa.

Curran - vůdce kožoměnců v Atlantě - je samo ztělesnění tvrdohlavosti. Řekla bych, že ti dva se dají dohromady. Znáte to ne? - Co se škádlívá…

V neposlední řadě Derek - vlkodlak, který se mi hodně zamlouvá a doufám, že se s ním ještě uvidíme.

Hodnocení

Kniha mě velice překvapila. Příjemně překvapila. Akorát knihu doporučuji starším čtenářům pro výskyt vulgárních výrazů.
Jsme rovnou taženi do děje a až postupně odkrýváme tajemství a hierarchie světa, který si autorka vytvořila. Ani po prvním díle nejsou odkryta všechna tajemství, na ty si budeme muset počkat do dalších dílů.

Pokud jste si ještě tuto sérii nepořídili, tak rozhodně na nic nečekejte. A víte co vám doporučím? Kupte si více dílů najednou, protože se budete chtít vrhnout na další. Já jsem si koupila všechny tři najednou a jsem ráda, protože jsem je všechny za tři dny přelouskala. (No, dobře jsem nemocná a nemám co dělat, jinak by mi to tak krátce netrvalo, kdybych chodila do školy. :D)

Knihu hodnotím plným počtem hvězdiček - pěti, které si kniha právem vysloužila.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)