úterý 28. srpna 2012

Odhalení

Autor: L. J. Smith
Originální název: Dark Visions: The Strange Power
Ze série: Temné vize
Díl: první
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 264
Doba četby: 1 den

Není všechno tak, jak se na první pohled zdá - zlo se umí velmi dobře tvářit jako dobro.

Oficiální anotace:
Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.

Stručný děj

Kaitlyn chodí na střední školu a až na své divné oči, vypadá jako normální studentka. Jenže do kolektivu moc nezapadá - ostatní studenti si myslí, že je čarodějka a to díky Kaitlynimu jasnovideckému daru. Naštěstí se ve státech rozjíždí utajený program, který nabídne Kaitlyn, a ostatním jako ona, zázemí, které nadšeně přijme. Po přestěhování do Institutu se seznamuje s dalšími studenty, kteří mají nadpřirozené dary jako ona a společně se učí s nimi pracovat.

Autorka knihy

Spisovatelka L.J.Smith se nám českým čtenářům dostala do podvědomí díky ne moc úspěšné sérii Upíří deníky, která vrhla nad autorku pochybnosti o její kvalitě psaní, i já sama jsem byla skeptická, když jsem začala číst Tajný kruh, který byl docela slibný… Byla jsem mile překvapená, když jsem přečetla první díl Temných vizí. Nejenže je kniha hodně čtivá, to jsou i ostatní knihy od Smithové, ale Temné vize mají navíc zajímavý a neprozkoumaný námět, který čtenáře zaujme.

Názory a dojmy

Na novou sérii jsem se těšila a zároveň jsem se tak trochu bála, že mě zklame. Přeci jenom ji napsala autorka Upířích deníků, která do svých knih cpe neuvěřitelná stvoření a dimenze. Proto mi kniha ležela od Vánoc na poličce a neměla jsem se k četbě. Nakonec jsem se odhodlala a kniha mě nijak nezklamala. Přelouskala jsem ji za den a ptala jsem se: "Doopravdy to napsala Smithová? To není možný!" Nic přehnaně nadpřirozeného zde nebylo, což mě hodně potěšilo - další kitsune bych nepřežila. Příběh byl místy předvídatelný, hlavně co se týče záporných postav, ale to se mi stává u vícero knih.

Autorce by prospělo, kdyby se u nás vydala nejprve sérii Temné vize, protože teď většina čtenářů má spojeno její jméno s Upířími deníky, a Temné vize jsou důkazem, že umí napsat něco smysluplného (aspoň zatím se tak série tváří).

Kaitlyn jako hlavní postava mi kupodivu nevadila, občas mi iritovala to, jak se postavila bezhlavě do rvačky a chtěla ji srovnat, ale to je maličkost, která se dá přehlídnout. Přišla mi jako rozumná a hlavně nebyla ufňukaná a nestěžovala si na kraviny. V knize se objevuje taky milostný trojúhelník, takže Kaitlyn je postavena mezi dva kluky - klaďase Roba a bad guy Gabriela. Já jsem si více oblíbila Gabriela a přišel mi přirozenější, lidštější než opěvovaný Rob. Ale myslím si, že nakonec Kaitlyn skončí s Robem, i když bych si přála opak. No uvidíme, jak nakonec Smith překvapí.

Hodnocení

Mě se kniha hodně líbila. Je to taková odpočinková kniha, kde nejsou nadpřirozené potvory (upíři, vlkodlaci, víly…), příjemná změna, která je hodně čtivá. Knize dávám čtyři hvězdičky a těším se na pokračování. Snad bude stejně dobré ba i lepší.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)