úterý 7. května 2013

Fantom


Autor: L. J. Smith
Originální název: The vampire diaries: The Hunters – Phantom
Ze série: Upíří deníky
Díl: dvanáctý
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 192

Matt pohlédl na Alarica, jehož považoval za jedinou normální osobu ve skupině, ale Alaric sledoval Stefana spíš fascinovaně než znepokojeně. Takže taky ne zas tak úplně normální, pomyslel si Matt.

Oficiální anotace:
Damon není mrtev. Sage, který ho na Temném měsíci najde, mu pomůže si na vše vzpomenout. Mystický výtah ho přemístí zpět do Fell's Church, aby mohl vysvětlit Eleně, co mu zachránilo život.
Mezitím Elenu a její přátele ohrožuje fantom, který se krmí negativními pocity. Společně fantoma zajmou do kruhu zaříkání a chtějí ho zničit. Fantom je ale silný, daří se mu našeptávat a vzbuzovat žárlivost. Damon a Stefan se jeho vlivem znovu obracejí proti sobě. Podaří se Eleně zabránit dalšímu konfliktu bratrů? Naleznou v sobě dost síly, aby přemohli fantoma?

Stručný děj

Damon nezemřel v Temné dimenzi a vrátil se zpátky do Fell’s Church, odhodlaný zachránit Elenu a její přátelé. Damon, ale i ostatní, musí zjistit, jak zastavit fantoma, který se usadil v jejich městě. Vzbuzuje v nich žárlivost a vytahuje na mysl věcí, z jejich hlubokého nitra, na které by nejraději zapomněli. Vědí, že ho musí najít co nejdříve, protože fantom je chce poštvat proti sobě a ublížit jim.

Postavy

V tomto díle se opět setkají všichni hlavní protagonisté dohromady – Damon se vrátil z Temného měsíce zpátky za Elenou. Abych řekla pravdu, nevím, jestli z jeho návratu mám radost. Možná že ani ne. Vadí mi, jak se Elena pendluje mezi oběma bratry a stále se ještě nerozhodla, s kým chce být.

Největší problém mi opět dělala Bonnie, i když to bylo lepší než v předchozím díle, kde jsem nad její dětinskostí protáčela oči každou chvíli. Ale v závěru knihy si u mě trochu zlepšila reputaci – dokázala, že umí být statečná a silná, a nemusí mít za zadkem zbytek party.

Největším překvapením pro mě bylo, že Smith konečně ze všech udělala lidské/upírské bytosti, které nejsou dokonalé. Byla to velmi příjemná změna a myslím, že pro čtenáře může být zajímavé, když zjistí, že všichni mají své chyby a jsou jen obyčejnými lidmi.

Nebezpečnost sluší mnohem líp Damonovi než Stefanovi, ozval se vnitřní hlásek a Elena nemohla popřít pravdivost jeho slov.

Názory a dojmy

Děj začíná přesně v místě, kde ten předchozí skončil a skoro hned jsme ve víru dění. Nejenže se Damon vrátil, ale parta začíná rozkrývat, co se kolem nich děje. Už se neřešilo jen to, jak je Fell’s Church napraveno, a jak tomu stále nemůžou uvěřit.

Pokračování série bylo hodně napínavé (aspoň co se týče Upířích deníků), možná zatím nejlepší díl z celé série. Velká část knihy je akčnější a několikrát jsem byla sletem událostí vyvedená z míry a překvapená (příjemně). Dokonce se objevil pravý boj, kde lítaly pěsti a hrdinové taky schytali několik ran – žádná kouzelná pomoc, teď v tom byli doopravdy sami. Kolikrát mi připadalo, že pokračování nepsala ani Smith, protože se tam několikrát objevilo tak normální vysvětlení situace a u ní je známo, že pro většinu problémů vymyslí nové, speciálně nadpřirozené rozřešení. Jediné od čeho by mohla odpustit je Temná dimenze, která se mi doopravdy nelíbí a byla bych ráda, kdyby se v dalších dílech neobjevila.

Hodnocení

Tento díl můžu s klidným svědomím zařadit mezi nejpovedenější díly z celé série. Ne že by kniha byla nějak na zamyšlení a padli byste na zadek, ale na druhou stranu si při čtení odpočinete po náročném dni a odreagujete se. Dávám knize hezké tři hvězdičky a můžu říct, že se těším na pokračování, snad mě nezklame…


 


  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • zdroj obrázků: weheartit

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)