pondělí 30. prosince 2013

Štvanice

Autor: Patricia Briggs
Originální název: Cry wolf
Ze série: Alfa a Omega
Díl: první
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 304

„Jmenuju se Anna,“ řekla a přála si, aby se jí netřásl hlas. Existovaly doby, pomyslela si trochu hořce, kdy se nebála vlastního stínu. Koho by napadlo, že se z ní po proměně stane zbabělec? Ale teď věděla, že netvoři jsou skuteční.

Oficiální anotace:
Knihou Štvanice z nové série Alfa a Omega Patricia Briggs opět potěší milovníky vlkodlaků. A také všechny fanoušky předchozí mimořádně úspěšné řady knih s Mercy Thompsonovou v hlavní roli. Charles, hlavní hrdina Alfy a Omegy, je bratr Samuela, který je jedním z hlavních hrdinů série Mercy Thompsonová a taky syn Brana, alfy všech alfů.
Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe.
Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka – tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečku.

Stručný děj

Anna začala věřit na nadpřirozené bytosti, až když se stala jednou z nich. Jednou večer jí napadl jeden z vlkodlaků a ona útok přežila, ale sama se stala vlkodlakem. Už tři roky žije v chicagské smečce a snaží se neupoutat na sebe pozornost, protože se několikrát stala obětí dominantnějších vlků, kteří si na ni chtěli vylít zlost. Naštěstí se jeden večer objeví Charles, syn maroka, který vládne všem vlkodlakům v Americe. Charlesův vlk si okamžitě Annu zamiluje a ani Anně není Charles lhostejný, a proto se rozhodnou to spolu zkusit. Ale vzápětí oba zjistí, že oba byli zvyklí žít sami a společné soužití nebude procházka růžovým sadem. A aby toho nebylo málo, smečka se ocitne ve velkém nebezpečí, když se k ní přiblíží velké zlo, které ji chce zničit.


„Klid,“ řekla mu podrážděně. „Tvůj otec mě určitě nenapadne.“
„Nemyslím si, že by se bál, že ti ublížím,“ řekl Bran pobaveně. „Dostaňme tě pryč od ostatních mužů, aby se mohl uvolnit.“
Pilot, který je následoval ven a teď se věnoval údržbě, se na něj zakřenil. „Nikdy bych si nepomyslel, že uvidím toho starého indiána tak vyšilovat.“

Názory a dojmy

Původní sérii o Mercy mám hodně ráda, miluji autorčin styl psaní; to, jak umí všechno tak zamotat a následně rozmotat; ale nejradši mám její vlkodlaky. Tak jsem se pustila i do další série od Patricie, která se odehrává ve stejném světě jako Mercy, ale na původní sérii navazuje jen volně a tak si tuhle knížku můžete přečíst, i když jste Mercy Thompson nečetli.

V knize hnedka na začátku najdeme novelu Alfa a Omega, kde se dozvíme, jak to všechno začalo, a jak se Anna s Charlesem potkali. Druhou částí knihy je samotný příběh Štvanice. V obou případech jsem hnedka vtaženi do děje a následné akce. Jak je u Patricie zvykem, během několika stran se objeví problém a neodpočineme si až do konce knihy.

Hlavní hrdinkou je vlkodlačice Anna, která se brzy dozvídá, že je Omegou – zvláštní druh vlkodlaka, který přináší do smečky mír a dokáže uklidnit i nejrozzuřenějšího vlka v okolí. Anna je přesný opak Mercy, řekla bych, je tichá, bez postavení ve smečce, ale i přes to všechno, co zažila ve smečce, zůstala silná.

Annu skvěle doplňuje Charles, který je synem Brana a bratr Samuela. Několikrát o něm v původní sérii byla zmínka a teď se s ním konečně setkáme. Charles je otcův zabiják – dělá za maroka špinavou práci a efektivně se zbavuje vlkodlaků, kteří dělají problémy. Proto jsem očekávala drsného chlapáka, které ho jen tak nic nerozhodí. Jenže Charles se téměř okamžitě zamiloval do Anny a po drsném vlkodlakovi nezbyla ani památka (tedy aspoň, když byl v přítomnosti Anny, což bylo prakticky pořád).

Největší zásluhu, proč se mi tenhle příběh líbil, má sama autorka. Patricia píše skvěle, příběh je čtivý a svižný. Zápletka je taková jednodušší, ale autorka jí uměla dobře „zamotat“, že byla nepředvídatelná a několikrát jsem zůstala koukat překvapením. V příběhu nechybí ani napětí a akce – toho je tam opravdu dost.

Navíc jsme se dostali do jádra smečky a dozvěděli jsme se něco víc o vlkodlačím životě. A jako zpestření děje jsme se podívali do minulosti jednoho z vlků, což mě hodně bavilo.

Hodnocení

Štvanice je dobrý začátek nové série. Pokud máte rádi Patricii, nebo vlkodlaky, nebo chcete zkusit nějakou dobrou fantasy knihu, Štvanici doporučuji. Dávám jí čtyři hvězdičky a těším se na další díl, který jsem dostala pod stromeček a tak si ho budu moct brzy přečíst. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)